Andhra Pradesh

RAJESH [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)]

Andhra Pradesh är som ett litet Indien i miniatyr. Här finner du allt som kan vara sevärt. Andhra Pradesh kallas även för Söderns matskål. Delstaten spänner över stora områden med stor variation i flora och fauna. Kustområdena är gröna och lummiga och kantade av östra Ghatbergen. Bortom bergen breder Deccanplatån ut med sitt  torra och karga landskap. I Krishna- och Godavariflodernas deltan simmar saltvattenkrokodiler. Andhra Pradesh är fullt med fornlämningar från alla de stora världsreligionerna och stora dynastier. Det är en av Indiens fattigaste delstater och få turister hittar hit trots det stora utbudet av sevärdheter.

OBS! Andrhra Pradesh delades till två delstater, Telangana och Andhra Pradesh den 2 juni 2014. Guiden håller därför på att omarbetas.

Faktaruta
Andhra Pradesh placering i Indien
Delstatsnamn: 
Andhra Pradesh
Delstatshuvudstad: 
Hyderabad
Invånare (ca): 
67 miljoner
Yta: 
275 000km²
Språk: 
Telugu och Urdu
Bäst tid att besöka: 
Andhra Pradesh är bäst att besöka från oktober till februari
Platser värda att besöka: 

Hyderabad är efter delningen av delstaten fortfarande huvudstad i Andhra Pradesh även om staden geografiskt ligger i Telangana. Hyderbad kommer fortsätta fungera som huvudstad i ca 10 år. Precis som de flesta andra delstatshuvudstäder full av shoppingmöjligheter och historia. Vi skriver mer om Hyderabad i vår artikel som återfinns i menyn till vänster eller här.

Vijayawada ligger strax norr om kuststaden Machilipatnam och är belägen på båda sidorna av Krishnafloden. Här befinner sig de flesta turister enbart för mellanlandning innan man reser vidare. Men det finns ändå några sevärdheter i och runt staden så som; Akkana & Madanna grottorna, Gandhi Hill, Haxrathbal Moskén, Kanaka durga templet, Mary's tempel, grottorna i Mogalrajapuram, Prakasam Barrage.

Warangal är känt för "templet med de tusen pelarna" som inhyser stjärnformade helgedomar tillägnade Vishnu, Shiva och Surya. 
Fort Warangal byggdes mellan slutet av 1100-talet till mitten av 1200-talet.
Bhadrakalitemplet, högt på en kulle står detta tempel, byggt för Bhadrakali. Statyn föreställande gudinnan har åtta armar, var och en försedd med ett vapen.

74 km från Warangal står Ramappatemplet, känt för sina svarta basaltstatyer omgärdat av den konstgjorda Ramappasjön.

Tirupati är namnet på staden som nog lockar flest pilgrimer till Andhra Pradesh.
Här finner du ett flertal tempel och helgedomar så som Govindarajaswamy Templet, Kapilathiraham, Kodandaraswamy Templet och Padmavati templet.

I närheten av Tirupati finner du Tirumala och här kan du häpnas över Dravidisk tempelarkitektur. Ett utsökt exempel på detta är Lord Venkateswaram Templet (Belaji), som faktiskt släpper in icke-hinduer till det allra heligaste.  Detta tempel har något udda öppettider: 03:00-00:45.
Till templet vallfärdar folk från stora delar av Indien för att, framför en gudabild, få sina önskningar uppfyllda. När du är trött på tempel livet finns det två vattenfall att besöka.
Det bör inte vara något större problem att hitta logi i Tirupati. Restaurang och hotellnäringen är väl utbyggd för att klara anstormningen av pilgrimer. Vill du däremot bo gratis så går det att göra i sovsal i närheten av Venkateshwaratemplet. I Tirumala kan du till och med äta gratis på något utav utskänkningsställena! Från Tirupati tar man enkelt bussen eller taxi och resan tar ungefär fem timmar. Vill man så kan man sova över i Tirumala och goda shoppingmöjlgheter finns, likaså smakupplevelser för den som är sugen.

I Puttaparthi har Sai Baba sitt höst- och vinter ashram, Den högsta fridens boning.
Många Indier och västerlänningar vallfärdar hit för att höra Sai Babas kloka ord.
Är det inte för mycket hängivna anhängare här är maten och login helt okej.

Nationalparker: 

Kawal, Sivaram, Pakhal, Pranahita, Eturnagaram, Kinnerasani, Papikonda, Nagarjunasagar-Srisailam, Pocharam, Gundlabrahmeshwaram, Shri Venkateshwara, Srilanka Malleswara, och Kaundinya.

Karta över delstaten: 
Karta över Andhra Pradesh