Populärkultur i Indien

Indien är för oss svenskar och de flesta västerlänningar en väldigt exotisk plats, och vi har en relativt ytlig kunskap om populärkultur i Indien.  De flesta har säkert hört talas om den indiska filmindustrin Bollywood, som faktiskt utmanar Hollywood om att vara störst. Samt bollsporten cricket, som är omåttligt populärt i Indien. En sport som förenar hela den indiska kontinenten.

Cricket

Indierna älskar sin cricket, och hela nationen har ett fantastiskt engagemang till sin kära folksport som betyder allt. Cricket blev introducerat till Indien genom engelsk kolonialism och blev snabbt en del av den indiska folksjälen. Det är den överlägset mest populära sporten i Indien, och fyller arenor till bristningsgränsen.

Indien är generellt sett en ganska anonym idrottsnation utan några större framgångar i Olympiska Spelen, eller någon av de större sporterna. Idrottsutövandet i Indien är istället helt fokuserat på cricket, som på många sätt är en lite annorlunda bollsport. 

Cricket är för det otränade ögat en ganska svår sport att sätta sig in i. Det påminner om en mix mellan baseboll och en picknick, med en poängräkning som är nästan omöjlig att begripa vid första anblick. De som älskar cricket säger ofta att man måste vara född in i sporten för att tycka om den, vilket kanske stämmer.

Indien är ett relativt fattigt land med väldigt många och stora slumområden. Men det stoppar inte den indiska befolkningen från att passionerat spela cricket oavsett var de befinner sig. Nästan alla människor oavsett vilken folkgrupp eller kast man tillhör spelar cricket, det är en sport som förenar en splittrad nation. Sporten tillgänglig för precis alla. Överallt på trånga gator och gränder syns barn och vuxna ute och spelar cricket. Det enda som behövs är nån typ av slagträ och en boll, vilket säkert går att hitta överallt med lite kreativitet. 

Indiens nationella cricketliga heter India Premier League eller IPL, och har högt anseende i cricketvärlden, och är kanske det främsta ligan av alla. Cricket är inte särskilt medialt välbevakat i Sverige, men oddsättarna har ändå bra koll på ligor och mästerskap med betting bonusar till alla deras nya spelare. Indiens cricketlandslag har historiskt nått stora framgångar, och har stått som segrare i världsmästerskapen både 1983 och 2011. England stod som segrare 2019, och vem vet, kanske får Indien revansch nästa mästerskap 2023.

Cricket

Fotboll i Indien

Fotboll är också en populär sport i Indien. Men det vanliga är att man följer utländska ligor och lag med stort intresse, eftersom den inhemska fotbollen aldrig har vuxit sig särskilt stor. 

Indiens fotbollsliga, Indian Super League, har aldrig fått något riktigt momentum, och befinner sig alltjämt i skuggan av Cricket. Trots ambitiösa försök att skapa intresse genom att locka europeiska äldre stjärnor som gör ett kortare gästspel och avrundar karriären med spel i Indian Super League. - Vår egen landslagsstjärna Fredrik Ljungberg avslutade spelarkarriären 2014 i klubben Mumbai City, där han spelade fyra matcher innan skorna lades på hyllan. Andra välkända spelare som gjort avtryck i Indian Super League är Robbie Keane, Diego Forlan, David James m.m.

Bollywood

Den indiska filmindustrin Bollywood har sin hemvist i Bombay, och är faktiskt världens största filmindustri, beroende på hur man väljer att räkna.

Trots Bollywoods enorma närvaro i filmvärlden hör vi svenskar inte så mycket om indisk filmindustri. Det är ett väldigt annorlunda format, som inte har fått så stort genomslag för den breda massan i Sverige och västvärlden. Vi ligger kulturellt mycket närmare Amerika, och amerikansk popkultur som naturligt frodas i Sverige. - För oss är en Bollywood film en exotisk, men trevlig upplevelse. 

Hollywood vs Bollywood fun facts

Bollywood producerar tre gånger så många filmer per år som Hollywood
1 av 7 filmer som släpps i Storbritannien är från Indien
Enligt Forbes sålde Hollywood 1.36 miljarder biobiljetter 2014, jämfört med Bollywoods 2.6 miljarder biljetter samma år
Enligt Forbes så genererade Hollywood 10.6 miljarder dollar, flerfaldigt mer jämfört med Bollywoods 1.6 miljarder dollar

Bollywood filmer har ett ofta återkommande format. De är vanligtvis väldigt färgsprakande, och estetiskt vackra att beskåda. - Det ska vara en njutning för ögat. De är långa, ibland uppemot tre timmar. Sång och musik är ett vanligt inslag, med långa välkoreograferade uppträdanden av skickliga skådespelare. Fightingscener ofta artistiska och välkoreograferade. Filmerna är ofta mycket emotionella, och ger tittarenen känslomässig bergochdalbana.

En typisk Bollywoodfilm handlar om en man från ett lägre kast som faller för en vacker kvinna från en rik familj. Sedan följer en kamp där kärleksparet vill gifta sig trots att hela världen är emot dem. Men efter mycket kamp, gråt och sång, övervinna alla motgångar och leva lyckliga resten av sina dagar. - Kärleken besegrar allt och slutet är alltid lyckligt. 

Hollywood och Bollywood har en kulturell avgrund mellan varandra och någon större överlappning sker sällan. Ibland inträffar gästskådespel med kulturellt utbyte, men det är relativt sällan. Både Hollywood och Bollywood har sin väl inarbetade nisch, och man håller sig gärna inom dessa ramar. Men det skulle så klart vara kul att se Arnold Schwarzenegger bjuda på ett färgsprakande dansnummer i Bollywood.

Kommentera