Turism gör Indiens lejon lata

Lejon Sasan Gir, Gujarat, Indien

Det är ofta omdebaterat huruvida turism är bra för djurlivet eller inte. Å ena sidan kan de vilda djuren stressas av en stor mänsklig närvaro (vilket bland annat kan leda till sämre reproduktion) men å andra sidan ger det också jobb vilket ger incitament för lokalbefolkningen att bevara naturen. En större mänsklig närvaro gör det också svårare med tjuvjakt. Dålig turism däremot kan göra lejon lata och att glömma bort sina naturliga instinkter.

Gujarat – hem till världens sista asiatiska lejon

Sasan Gir-skogen i delstaten Gujarat är hem till världens sista asiatiska lejon vilket gör dem extremt utrotningshotade, till och med relativt små problem hos lejon-populationen kan få digra konsekvenser. För att bevara de asiatiska lejonen finns det plane på att flytta några lejon till skogar där det tidigare fanns en lejonstam så att eventuella sjukdomar och friktion med lokalbefolkning minimeras. Tyvärr har delstaten Gujarat länge stretat emot eftersom de skulle förlora statusen som de asiatiska lejonens sista utpost. Nu står man mot nya hot.

Lockar lejon med åtel 

Trots att Sasan Gir har en lejonpopulation om 8,5 lejon per 100 kvadratkilometer är det långt från någon garanti att se några lejon. För att ge turister större chans använder därför många safari-arrangörer åtel, dvs mat som lagts ut för att locka till sig lejonen. Åtel har blivit så stort att många unga lejon helt slutat jaga själva. Studier visar också att fler lejon befinner sig i den så kallade turist-zonen trots att det finns fler bytesdjur utanför. Men det är inte bara profithungriga privata operatörer som använder åtel utan det används även av officiella skogsvårdare för att locka ejon till turistzonen. 

Går från rovdjur till asätare

Det allt större användandet av åtel gör att lejonen mer går mot att bli asätare. Unga lejon saknar numer viktiga kunskaper om jakt eftersom de allt mer förlitar sig på åtel. Detta leder också till att de söker upp andra källor till mat nära mänsklig aktivitet. Tamboskap är betydligt lättare att jaga än vilda antiloper vilket gör att konflikter mellan människor och lejon kan öka ytterligare. 

Vill du besöka Sasan Gir? Se till att använda en operatör som inte använder åtel!

Läs mer

Du kan läsa mer om Gujarats lejon här och här!

Läs mer i Times of India

Hitta resan till Sasan Gir

För att ta sig till Sasan Gir kan man flyga till Ahmedabad i Gujarat för att sedan resa vidare med buss eller taxi. Nedan kan du hitta biliga biljetter direkt från Sverige eller valfri flygplats i Indien!