Världens ambitiösaste järnvägsprojekt snart verklighet?

Världens högsta järnväg

Ett av världens ambitiösaste järnvägsprojekt kan snart komma att bli verklighet när Indian Railways föreslår en ny bredspårig järnväg mellan Bilaspur och Leh.

Den nya järnvägen blir en förlängning av Kangra Valley Railroad som idag är en smalspårig linje mellan Pathankot och Joginder Nagar 164 km bort. Denna delen ska enligt förslaget konverteras till bredspår och förlängas till en 498 km lång räls mellan just Bilaspur och Leh, via Manali.

Världens högst belägna järnväg

När projektet är färdigställt kommer järnvägen vara den högst belägna i världen och slå den tidigare rekordinnehavaren, Kinas Qinghai-Tibet Railways. Den nya järnvägen kommer också få världens högst belägna järnvägsstation, Tagalang La.

I bruk året runt

Bilvägen som går mellan Manali och Leh är idag enbart fungerande under sommartid vilket gör transporter av produkter och mat till Leh komplicerat och dyrt. En ny järnväg som fungerar året runt skulle göra livet mycket enklare för de bosatta efter sträckan. Att det också halverar restiden från 40 timmar till 20 timmar är ännu en bonus.

Inte enbart för civilt bruk

Vad är det då som gör att ett så här ambitiöst och dyrt projekt anses intressant? Den planerade järnvägssträckningen går genom Ladakh, ett mellan Kina och Indien bestritt gränsområde,  och en järnväg skulle lätt kunna förse området med nya trupper i händelse av upptrappning.  

Kostnad

Det är givetvis inget billigt projekt att bygga järnväg genom ett av världens mest otillgängliga områden. Kostnaden beräknas till INR 22318 crore vilket är 223180000000 rupies vilket I dagens valutakurs betyder ungefär 30 685 925 181 kronor, dvs nära 31 miljarder kronor. För dessa pengar ingår dock syrgasmasker i tågvagnarna för att göra det lättare för resenärerna att andas på den höga höjden. Och ett antal tunnlar och broar.

 

Läs mer

Läs om Himachal Pradesh i våra resguider

Indien bygger världens högsta järnvägsbro

Indiens längsta järnvägsbro invigd

Källa: Times of India

Hitta resan till Indien

Hitta billiga flygerbjudanden till Indien och jämför priser genom vårt formulär här på Indien.nu. Jämför priser mellan hundratals olika försäljare och flygbolag utan extra kostnad!