Indisk dans

Odissi-danserska
Odissi-danserska

Nästan all form av kultur i Indien har starka kopplingar till religionen och så har inte minst dansen. Dansen anses vara den utövning som står närmast bönen, mycket pga. dess nära förankring till olika mytologier och skaparberättelsen. De flesta känner nog igen den berömda rituella dansen som sedan 500-talet  dansats av kvinnor runt om i de olika templen. Dansen karaktäriseras av av det omfattande teckenspråket med framför allt händer och ögon (inte helt olika kathakalidansarnas). Till dansen bjöds även berättelser, sång och musik.

På 1930-talet förbjöds denna form av religion och konstutövande av engelsmännen men den lever dock ännu vidare som koreografisk scendans.
Den mest berömda dansformen i Indien måste nog ändå vara dansen från Kerala -Kathakali. Kathakali som utvecklades under 13- och 1400-talet till Shivas ära är inte bara en dans utan nästan mer som teater.

Föreställningarna baseras ofta på olika gudahistorier från tex. Ramayana och Mahabharata. Männen, för det är bara män som spelar rollerna (även kvinnorollerna) är hårt sminkade och har ofta klädesdräkter som väger över 40 kg! En föreställning kan ta över tre timmar och dansarna uppträder ofta tre till fyra gånger på en natt. Historierna berättas med hjälp av 24 olika handrörelser som i kombination kan ge över 600 ord. Utöver handrörelserna fyller ögonen (som oftast färgas röda genom att frivilligt irritera dem) en viktig roll. Ögonen far omkring som små pingisbollar under ett världsmästerskap. Akten ackompanjeras av olika trummor och slaginstrument.

Det är till stor del tack vare denna dans som vi idag har ayurvedisk oljemassage. Den utvecklades troligen av dansare som efter de hårda föreställningarna masserade varandra med olja för att mjuka upp kroppens överansträngda muskler.

En annan mycket populär dansform kallas för Odissi eller Orissi. Odissi-dansen kommer ursprungligen från delstaten Orissa och är mycket gammal. Det finns bevis över att dansformen är minst 2000 år gammal och har dansats i såväl Shiva-tempel som Vishnu-tempel. Danserna är fotintensiva och dansarna utför ett flertal poser för att illustrara gudarnas liv.

Odissi-dansareDans som spelar upp händelser ur Krishnas liv

 

Folkdans i Indien

Folkdanser i de olika regionerna i Indien skiljer sig mycket från region till region. Olika danssteg, musikaliska stilar, myter och klädesdräkter gör en enorm variation av spännande danser.