Indisk film & musik

I den här artikeln kommer vi berätta lite om indisk film och musik. Varför vi valt att ha med musiken i samma artikel som film beror på att dagens moderna indiska musik nästan uteslutande kommer från någon av landets stora filmproduktioner.

Filmens huvudstad, Bollywood

Bollywood (i Mumbai, Maharashtra) är den Indiska upplagan av Amerikas Hollywood och där produceras fler filmer än vad den västerländska versionen får fram. Det är mycket musikal över filmerna; dans och sång och romantiken är på hög nivå. Män och kvinnor jagar dansande varandra runt träd, gungar och fladdrar med ögonfransarna. Kvinnorna sjunger på traditionsenligt vis med höga gälla röster, medan männens sång verkar variera lite mer. Våldet är mycket viktigt i de indiska filmerna och det är ofta ett tydligt spel mellan de onda och de goda. Ljudeffekterna är massiva och klippen lika så. På senare tid har de klatschat till det lite mer så att det ska vara modernare, men de gamla takterna sitter i. Är det indisk film så är det.

Även i Calcutta görs det film. Här har man istället valt att göra mer "seriösa" långfilmer utan allt våld, dansande och sjungande. I Calcutta får poesin och intellektet komma till användning inom filmindustrin. Personligen föredrar jag de traditionsenliga fighting-filmerna från Bollywood istället, de ställer ofta inget krav på att man ska förstå språket för att hänga med i handlingen!

Under 1990 beräknades antalet biobesök i Indien uppgå till 75 miljoner i veckan fördelat på drygt 12000 biografer, varav ett tusental ambulerande biografer.

Externa länkar om indisk film

Musik

Musik är något du hör i princip hela Indien i princip hela tiden. Den omåttligt populära filmmusiken fullkomligt skrålar ut över allt hela tiden. På bussar, torg, restauranger, i butiker, på TV. Ja finns där en stad så finns där den indiska filmmusiken. Även popmusik som har små drag av västerländsk musik börjar få fäste.

Nu är det kanske inte så illa som det låter. Den klassiskt Indiska musiken lever och frodas fortfarande och kännetecknas av instrumenten och den komplicerade rytmiken. 
Det finns två olika former av klassisk musik nämligen;

  • Den dramatiska instrumentlösa musiken som med sång framför de gamla Vedasångerna och har så gjort i ca 3000 år!

  • Kammarmusiken framförs ofta av stränginstrumenten vina, sitar, tambura samt av oboeliknande blåsinstrumentent och olika trummor. Till detta framförs en virtuos koloratursång.

Externa länkar om indisk musik