Indiens djur och natur

Indiens natur är lika varierat som dess kultur. Här finns ett rikt djurliv, ofta långt in på civilisationens knutar.

Indiens Djur (indisk fauna)

Enligt vissa zoologer finns det över 76 000(!) olika djurarter i Indien.

Indien är kanske mest känt för sina tigrar, noshörningar och elefanter, men det är bara tre av landets mer än 500 däggdjursarter. Några av Indiens alla vilda däggdjur kan man läsa om här på vår sajt: Indiens däggdjur

Alla elefanter är inte vilda utan många används som arbetsdjur vid skogsavverkning, transporter, som tempelelefanter eller som transportmedel till templet eller palatset. Tigern är kanske det mest mytomspunna djuret i landet och har för många ett dåligt rykte om att vara farlig, men det farligaste däggdjuret i Indien är elefanten som dödar många människor varje år, främst i små byar. Den indiska noshörningen har till skillnad mot den afrikanska bara ett horn.

Indisk tiger

Tigern är det största kattdjuret i Indien men även ett av de mest utrotningshotade. Som tur är har regeringen insett värdet av det magnifika djuret och har sedan ett flertal år tillbaka skapat ett flertal frizoner inom projektet "Project Tiger" för att säkra överlevnaden och för att främja fortplantningen. Kampen är hård för tigerns överlevnad men fler och fler parker sätts upp i försöken och i dagsläget finns det 23 parker och sex nya är på gång. Tyvärr så är tjuvjakten av tiger stor då benen kan inbringa mycket pengar från japaner och kineser med potensproblem. Vill du se tiger är kanske den bästa platsen Corbett National Park vid Himalayas sluttning.

Indiskt lejonDe flesta känner ju till att Indien har tigrar, men det är inte fullt lika många som vet att Indien även har lejon. De sista vilda asiatiska lejonen finns i delstaten Gujarat och i Gir-skogen. Situationen för lejonen är kanske än mer hopplös än den för tigrarna, men det svenska fotoparet Mattias och Monika Klum fick för några år sedan upp omvärldens ögon genom ett fantastiskt reportage i National Geographic. De startade även en stödfond för att hjälpa till att bevara arten.

Andra stora kattdjur är fyra olika sorters panter, leopard, svart leopard, albinoleopard, snöleopard och ett flertal andra djungelkatter.

Ni som har sett historien om Mowgli, Baghera och Baloo vet att det inte räcker med dessa djur för att göra en djungelbok. Apor i ett flertal former och färger, indisk bison, bufflar, antiloper, hjortar och gaseller, bergsgetter och andra getter, vildsvin med mera med mera. Ett av de större indiska däggdjuren i Indien hittar vi i ett par av floderna. Ganges-delfinen kan bli upp till 3,6 meter lång och lever i Ganges, Brahmaputra och Indus.

Lyfter vi på blicken från marken så kan vi skåda indiens över 1200 olika fågelarter. Rovfåglar, flamingos, kungsfiskare (har stått modell för landets mest populära öl), gamar, häger, papegojor i allsköns olika färger med mera, med mera. Nationalfågeln är påfågel.

Fast med tanke på att det finns 100-tals olika reptiler i Indien är det kanske bäst att fästa ögonen vid marken en stund till. Det finns ett flertal olika krokodiler i landet. Den största krokodilen kan bli nästan 10 meter lång! Tillsammans med dessa bestar simmar de mer beskedliga sköldpaddorna (50 arter) och mindre mysiga sjöormar (25 arter). Även på land hittar vi reptiler. Ca 80% av de 400 olika ormarterna är giftiga och bland de mest kända hittar vi kobran och kungskobran. Vi får hoppas att de bara sätter tänderna i de andra reptilerna; grodorna och paddorna.

För att göra en olustig sak än mer olustig så hoppar vi vidare till den breda insektsfaunan. Spindlar (mellan 2- och 300 olika arter), skorpioner (strax under 100 arter), myggor som kan sprida malaria och andra sjukdomar, getingar och bin och slutligen de snälla och vackra fjärilarna.

Hur ska man då få möjligheten att se dessa djur? Gå in i vår lista över naturreservat eller läs i en lämplig guidebok under djurreservat och se om det finns möjlighet att passa in ett eller flera reservat i den tänkta rutten. Eller varför inte göra en rutt efter reservatens läge, om man är djurintresserad?!

Reservaten och nationalparkerna är utspridda över praktiskt taget hela landet och många av dem har olika säsonger som gör dem lämpliga/olämpliga för besök.

Nationalfågel:

Indiens nationalfågel - Påfågel

Indiens nationalfågel är Påfågel

Nationaldjur:

Indiens nationaldjur - Tiger

Indiens nationaldjur är Tiger

Indiens Natur (indisk flora)

Med tanke på Indiens storlek är det förvånansvärt liten del som är skogsbevuxen; bara 10% av landets yta!
Även inom detta område spelar reservaten en skyddande roll, här växer bla. mangroveskog och tropisk låglandsregnskog.
Från Goa till den sydligaste spetsen växer mangroveträd och tropisk regnskog; palmer, bananväxter, bambu och fikusar.
Söderut, men på lite högre höjd, odlar man kryddor så som kardemumma och ingefära.
I torrare områden i nordväst förekommer gles lövfällande skog och savann och öken.
I Assam i öst och vid foten av östra Himalaya växer tät bergsregnskog, skruvpalmer och jättebambu.

Nationalblomma:

Indiens nationalblomma - Lotus

Indiens nationalblomma är Lotus eller Lotusblomman.

Nationalträd:

Indiens nationalträd - Banyan-trädet

Indiens nationalträd är Banyan-trädet eller det så kallade vandrande trädet-