Söka innan man startar nya trådar

11 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
donald
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2007-01-16

För att forumet skall vara användbart när man eftersöker information och inte bara fyllas av miljontals trådar så tycker jag att det borde finnas en regel som säger att man skall söka i forumet innan man skriver in ny tråd.

Vad sägs om att sätta en sticky-tråd med lite regler som kan uppdateras.

En regel som är väldigt vanlig på många forum är att man inte skall starta en ny tråd om ett ämne som redan finns. Detta för att det gör svaren på frågan svårare att hitta för andra. Det är ett forum, inte en chat.

Om en moderator hittar en tråd som redan finns på forumet bör moderatorn låsa tråden med en hänvisning till vart ämnet diskuterats tidigare, alternativet flytta tråden in i den tidigare tråden. Jag vet inte vilken version av phpBB ni kör här, men det är tekniskt möjligt att göra detta iallafall.

Det finns medlemmar här som startar tusentals trådar om saker som redan finns här på forumet. Självklart är det bra med aktiva medlemmar, men för att forumet skall fungera så bör det råda någon form av struktur. Innan man startar en ny tråd kan man söka efter svar på forumet, hittar man svar så behöver man ju inte fråga, hittar man en tråd där ämnet tidigare har diskuterats men svaret inte är tillfresställande är det ju bara att skriva i samma tråd på nytt.

FÖRTYDLIGANDE: Jag tycker INTE att vi skall skriva färre inlägg på forumet, utan bara placera dem på rätt ställe.

Denzilsfru
Denzilsfrus bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Det var dagens bästa läsning! Hurra för donald!!! :D
Så fungerar ju andra forum så varför inte denna?
Och jag håller med att det blir mycket mera lättanvänt om man inte startar flera trådar om samma saker hela tiden utan fortsätter i en tråd o kanske i den frågar det som det handlar om.
Mvh Eva

Denzilsfru
Denzilsfrus bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Du skriver bl.a. "....men istället för sitta och gnälla på hur ett forum ska skötas så känns det viktigare med att lägga mer tid åt frågeställarna."
8O
Men jag tycker faktiskt det hör till att även skriva om hur forum o frågor ska skötas då just denna del av detta forum heter "Feedback & förändingar på forumet".

Det är väl ingen som gnäller men det är lite väl många trådar i många fall som handlar om samma saker.

Detta kan även göra att folk här tröttnar på just detta forum o slutar skriva eller skriver mindre.
Inte vet jag men detta är mina funderingar för närvarande!?

Mvh Eva

anncharlotte
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Att under en kort tidsrymd ha flera frågor om samma sak kan jag ju hålla med om är lite onödigt. Men att därmed sträcka sej så långt att man ska vara tvungen att ha sökt på frågan för att få lov att ställa den tycker jag känns till att överdriva.
Om det inte är så att det vi vill ha är ett rent informationsforum, inte ett forum där det är trevligt att titta in.
Om det nu är så att man känner att man har svarat alldeles för många gånger på samma fråga, så kan man ju helt enkelt bara låta bli, och förhoppningsvis kommer någon annan och ger svaret istället.

Denzilsfru
Denzilsfrus bild
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2011-04-16

Regler finns även för detta forum:
http://www.indien.nu/forum.indien.nu/vfos.php#0

Se även vidare:
Mina frågor finns inte med här. Vad gör jag nu?
Finns inte dina frågor med bland våra vanliga frågor och svar finns det en stor möjlighet att du kan finna svaren på någon annan del av Indien.nu.
Under Fakta & tips hittar du allt ifrån Indiens historia och religioner till praktiska tips och råd för dig som vill resa till Indien. Fakta & tips är även en guldgruva för dig som ska göra ett skolarbete.
kartor & Guider är platsen för dig som vill veta mer om olika orter och platser. Här finner du kartor, fotografier och massor av tips.
Som inspirationskälla är läsarnas berättelser en toppenplats. Här kan du läsa om fantastiska äventyr, slappa dagar och motgångar i resenärens vardag. Resenärens ocensurerade vardag...

Till din hjälp har du två olika sökfunktioner:
Sök & finn är söktjänsten för alla artiklar, reseguider, kartor med mera.
Du kan även söka på forumet för att hitta tidigare trådar med samma frågor eller funderingar som dina. Forumets sökfunktion hittar du ovan i form av en bild på ett förstoringsglas Sök på forumet eller genom att klicka här!
Hittar du inte det du letar efter eller har du en annan liten vinkel på din fråga är det bara att posta ett inlägg på forumet.

Och att man kanske tröttnar behöver inte alltid bero på en själv.

Jag tror inte heller att folk slutar att läsa i ett forum bara för att någon skulle starta en tråd som någon skulle irritera sig på eller en dålig stämning skulle uppstå. Sånt kan man alltid lösa på ett eller annat vis.

Det är fortfarande bara funderingar o varken gnäll eller inget illa ment till någon.
Men självklart måste det finna några regler i ett forum! Hur skulle det annars se ut?

Mvh Eva

donald
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2007-01-16

Citat:
Tar du en grej som "bil" så har du miljoner frågor och svar kring bara "bil". Hade det vart forum där saker inte direkt är relaterat till tid och stress och har tiden att läsa genom trådar för att hitta svar så är det en annan sak. Finns svaret redan i en tråd så hänvisa inte bara med en länk eftersom lika så där måste folk sätta sig in i tråden från start och om svaret då kanske finns i slutet av en tråd. så har man lässt allt annat i onödan.

Och vad är det du vill ha för svar när du söker på "bil"???

hyra AND bil AND goa vore en lämpligare söksträng om man är intresserad av att veta något om att hyra bil i goa. bil AND försäkring om man vill veta något om bilar och försäkringar.

Jag blir ruskigt trött på dina dumheter. Skärp dig och hjälp till att hålla forumet rent, eller flytta till indiamike om du tycker det är bättre, men håll inte på och förstör här.

Citat:
Stort delema ibland, men så länge jag själv har frågor så kommer jag också att posta dem, dels för att man ofta helt enkelt inte har tid med att läsa genom antal trådar och ibland då när svar ändå inte finns på samma fråga, och dels för att jag själv ska kunna söka mina trådar och gå tillbaka för att läsa svar igen.

Det där låter ruskigt egoistiskt. Så bara för att du inte orkar använda sökfunktionen så skall vi andra få svårare att hitta vad som är relevant?

Jag har aldrig sagt något om att allt man skriver måsta vara fakta, jag säger bara att om det redan finns en tråd som behandlar ett ämne så är det bättre att skriva i den än att starta en ny, det står ju i reglerna till forumet!!!

tofset
Offline
Erfaren användare
Erfaren
Blev medlem: 2007-01-30

Tack Donald!
Äntligen någon som orkar ta upp det här ämnet!

Det var på grund av det här problemet som jag slutade posta/svara här på indien.nu. Det är för rörigt helt enkelt.

Skulle saker och ting strukturera upp sig kanske folk känna sig mer motiverade att komma hit/stanna kvar...

MVH
Fia

pajaflow
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2002-07-07

Hej alla!

Tack för att ni kommer med feedback på forumet, vi moderatorer läser och tar åt oss.

Det är alltid bra om man kikar på sökfunktionen innan man postar en fråga, men ibland kan det såklart vara svårt att hitta alla svar. Ibland vill man också ha den nyaste information som går att få.

Vi är ändå ett rätt stort gäng som kontinuerligt hänger här och vi "gamla" borde försöka att använda oss av sökfunktionen, men vi måste nog ha överseende med nya medlemmar. Jag tycker man kan uppmana folk att använda sökfunktionen, men såklart i vänlig ton. Vänlig ton är överhuvudtaget prio ett, vad man än säger. Bråka får man göra i PM :).

Mvh,
Pia.

Bitte
Offline
Veteran
Veteran
Blev medlem: 2011-05-07

Som ni skriver så är det viktigt att SÖKA innan man frågar ,, själv är jag aktiv på ett annat forum med drygt 5 000 användare även moderator där, och jag upplever att man kan ställa samma fråga fast den finns kanske tre inlägg längre ner på den delen av forumet , sedan blir användare arga då vi låser den ena.

Så man ska söka innan man skriver ,,

Och till er Admin/ moderatorer ni gör ett bra jobb

kram Bitte

pajaflow
Offline
Upplyst användare
Upplyst
Blev medlem: 2002-07-07

:D

mazganistan
Offline
Orakel
Orakel
Blev medlem: 2006-02-20

Jaha.

Jo, det kanske blir rörigt när folk skriver små inlägg, ställer frågor en och en istället för att samla på sig några - eller har små interna diskussioner i stället för att skicka PM till varandra. Det har aldrig stört mig förut, men det är klart, en del skriver väldigt många inlägg just nu.

Framför allt tycker jag att det är tråkigt på forum när sådana här diskussioner uppstår, och alla ska tycka ett och annat (och nu skriver ju jag också...). Det blir mer konstiga vibbar av sån't än många inlägg.

Moderatorerna jobbar frivilligt med detta, och frågan är vad man kan begära i form av att styra upp.... och i så fall hur. Vet inte vad forumpolicyn är faktiskt. Det blir i alla fall knepigt när icke-moderatorer börjar säga åt folk vad de ska skriva och inte skriva. Här och på andra ställen.

Man kan ju bara skita i att läsa/nödvändigt svara på inlägg/trådar som inte intresserar/rör en. Vi bor ju inte här, liksom, och är tvungna att dela frukostbord.

Gillar det här forumet, men ärligt talat, det har väl varit lite åt "storm i ett vattenglas"-hållet på sistone?

Pia; håller med - vänlig ton är viktigast!